Latem pałaszowany podczas górskich wędrówek , zimą obecny jako grillowana przekąska każdych jarmarków. Mowa oczywiście o oscypku- prawdopodobnie najpopularniejszym produkcie regionalnym. Chcecie dowiedzieć się, jak powstaje? Czy każdy ser jest oscypkiem? Zapraszamy do lektury!
Najpierw zobaczmy, co możemy dostać w bacówce. Najpopularniejszymi produktami są oscypki, bundz, bryndza, żętyca. Bundz jest bardzo delikatny, żętyca to serwatka idealna do picia, a bryndza świetnie pasuje jako nadzienie do pierogów.
Oscypek jest serem sezonowym. Co to oznacza? Produkowany jest od maja do września, czyli w czasie, kiedy trwa wypas owiec. Mleko używane do wyrobu sera pochodzi od owiec rasy Polska Owca Górska, które dojone są aż 3 razy dziennie! Czasami mleko owcze jest mieszane z mlekiem krów rasy Polska Krowa Czerwona.

Później wyciągnięty z foremek ser moczy się w solance, odkłada i wędzi- koniecznie w zimnym dymie!

Jest kilka elementów, które wyróżniają ten prawdziwy wyrób od reszty serów góralskich. Po pierwsze- czas produkcji sera. Jak już wspomnieliśmy, produkuje się od maja do września, więc zakup oscypka po sezonie jest prawie niemożliwy! Kolejną sprawą jest jego kształt. Powinien przypominać wrzeciono. Uwaga! Sery, które mają kształt walca to gołki i są produkowane z mleka krowiego. Dodatkowo, smak prawdziwego oscypka jest ostrzejszy, po przekrojeniu są bardziej białe od innych wyrobów.

A gdy nie ma nas na Podhalu, a chcielibyśmy zjeść prawdziwego oscypka, lub jest zima i nie wiemy, gdzie najlepiej się po takiego udać?
Prawdziwego Oscypka kupisz w Sklepie Internetowym: www.Oscypki.pl
Prosto z gór na Twój stół: oscypki, sery, swojskie wędliny i wiele więcej…

Lubicie oscypki? Gdzie jedliście najlepszego? Podzielcie się z nami w komentarzach!

Odpowiedź poprzedniej zagadki: oscypek NIE powinien skrzypieć! Jeżeli tak się dzieje, oznacza to dodatek sporej ilości mleka krowiego.