Na świecie istnieje mnóstwo przepisów na placki- amerykańskie pancake, francuskie crepes… Można wymieniać godzinami! Czy wiecie z czego zrobione są tradycyjne Podhalańskie placki? Dzisiaj zapraszamy do naszej kuchni, gdzie dowiecie się wszystkiego o moskolach!
Istnieją różne przepisy na moskole. Kiedyś były wytwarzane z mąki żytniej lub owsianej, jednak to ziemniaczana wersja jest najbardziej popularna. Istnieją różne wariacje- z jajkiem lub bez, z zsiadłym mlekiem, maślanką… Możemy je zjeść w prawie każdej regionalnej restauracji w okolicy. Niestety, obecnie wycieczka do tradycyjnej Podhalańskiej restauracji może być trochę utrudniona. Jeżeli chcecie choć trochę poczuć się jak w górach- przeczytajcie nasz przepis i zróbcie placki sami!

Nasze moskole przygotowaliśmy z 1,5 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Dodaliśmy ok. 700 g mąki pszennej, szklankę maślanki, 2 jajka oraz sól i pieprz. Z powstałego zagniecionego ciasta uformowaliśmy placki. Niestety, nie posiadamy w domu pieca, na którym można by bezpośrednio piec placki, tak, jak tradycyjnie je przyrządzano. Dlatego piekliśmy na dwa sposoby- w piekarniku przez ok 30 min w temperaturze 180 stopni oraz na suchej patelni. Kiedy wiemy, że moskole są gotowe? Jak to mówią górale: „Ik smacek jest wtej inksy i grzecniy łoskoce gymbe, bo dobrze wyklepany moskol mo siy wysusyć, a nie upiyc.”